poniedziałek, 25 lipca 2011

placek truskawkowy

Autorem artykułu jest michalina kaik



ZAPRASZAM DO ZAPOZNAIA SIĘ Z PRZEPISEM NA PLACEK TRUKAWKOWY.POLECAM TAKŻE JEGO WYKONANIE BARDZO DOBRE POŁĄCZENIE BISZKOPTU, BUDYNIU, GALARETKI ORAZ TRUSKAWEK ;))

PLACEK TRUSKAWKOWY

BISZKOPT, SKŁADNIKI:


6 jaj

6 łyżek wody

0,5 szklanki mąki

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA:


Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać wodę i zmiksować na sztywną pianę.

Nasępnie dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Do ubityćh białek dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.

Do ubitych jajaek dodajemy stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia przesypane przez sitko, delikatnie mieszamy warzechą.

BUDYŃ:


0,5 litra mleka

0,5 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki

SPOSÓB WYKONANIA:


Pół szklanki mleka rozrobić z mąką i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Jak się zagotuje mleko wlać do niego mieszankę. Dobrze wymieszać i gotowe.

MASA TRUSKAWKOWA:


1,5 kg truskawek (mogą być mrożone)

3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe

SPOSÓB WYKONANIA:


Truskawki zmiksować.

Galaretki rozrobić w jednej szklance wody i poczekać, aż stężeją.

Wlać galaretki do truskawek i zmiksować.

Włożyć na 10 minut wszystko do zamrażalnika.

WYKONANIE KOŃCOWE:

Biszkopt przekrawamy wzdłóż.

Na biszkopt wlewamy budyń. Następnie kładziemy drugą część biszkopta.

Na drugą vwarstwę biszkopta kładziemy zmiksowane truskawki z galaretką.

Na wierzch można wylać dwie galaretki.

Pyszny placek sezonowy oraz w każdą inną porę roku, gdyż można wykorzystać mrożone truskawki.

Polecam wykończyć galaretką, gdyż efekt jest zupełnie lepszy.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!

Zapraszam także na moją stronkę po inne przepisy, link do strony w komentarzu :)

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz